Keilaamisen ABC
Sivusta katsottuna keilaus näyttää hyvin yksinkertaiselta sääntöjen sekä taitovaatimusten suhteen. Vaikka sääntöjen ymmärtämiseksi ei tarvitse diplomi-insinöörin tutkintoa, itse keilauksen taitamiseksi tarvitaan aimo annos kärsivällisyyttä, rautaisia hermoja sekä tietenkin strategista ajattelua.
Käymme tässä artikkelissa läpi keilauksen säännöt sekä muutama esimerkki teknisestä osaamisesta, jota vaaditaan keilauksen kovimpien pelimiesten ja naisten keskuudessa.
Eri pelivariaatioita
Keilauksestakin löytyy monia eri variaatioita, mutta tässä artikkelissa me keskitymme kaikista suosituimpaan eli 10-pin keilaukseen. Tämä variaatio sai alkunsa Yhdysvalloista. Pelaajan tavoitteena on kaataa mahdollisimman monta keilaa. Keiloja on yhteensä kymmenen kappaletta ja ne kaikki ovat 18.3 metrin mittaisen ja 106 senttimetrin levyisen radan päässä. Pelaajalla on kaksi yritystä kaataa kaikki keilat. Ideaalitilanteessa pelaaja onnistuu kaadossa eli onnistuu kaatamaan kaikki keilat ensimmäisellä yrityksellä. Pelaajan pistesarakkeeseen ilmestyy täydet kymmenen pistettä pelatusta kierroksesta sekä kahden seuraavan heittokerran yhteenlasketut pisteet.
Näin ollen kaikki pelaajat hamuavat mahdollisimman monta kaatoa. Maksimipistemäärä kaikilla kaadoilla on 300 pistettä. Kuulostaako helpolta? Unohdimme mainita, että radan sivuilla on noin 23 cm levyiset kourut joihin osumalla pelaajan pistesarakkeeseen ilmestyy pyöreä nolla. Tämän lisäksi itse keilapallo saa painaa enintään 7,25 kiloa ja pallossa on kolme reikää kolmelle sormelle. Yhtäkkiä kymmenen keilan kaataminen ei kuulosta kovin yksinkertaiselta tehtävältä. Puhumattakaan teräksistä hermoista, joiden hallitseminen jokaisen pelikierroksen aikana tekee eron tosipelaajien ja harrastelijoiden välillä.
Oikea tekniikka ennen kaikkea
Keilaaminen ei välittämättä ole fyysisesti kovin haastava laji. Toisaalta keilaamisessa tekniikka voittaa voiman ja nopeuden. Tämän lisäksi laji ei anna virheitä anteeksi lainkaan. Esimerkiksi mikäli pelaajan heitto jättää kaksi vastakkaista keilaa pystyyn, näiden kaataminen yhdellä heitolla vaatii teknisesti virheettömän heiton.
Pelin ammattilaiset kykenevät myös käyttämään fysiikan lakeja uhmaavia kierteitä, joiden avulla pallon ja keilan osumakohdan kimmoke saa aikaan ketjureaktion, joka taas voi kaataa enemmän keiloja pienemmällä nopeudella. Kuten huomaat laji, joka ensisilmäyksellä näyttää todella helpolta eläkeläisten aktiviteetilta onkin todellisuudessa todella haastava ja jännittävä kansainvälinen laji. Paras tapa tarkistaa, mikäli me bluffaamme, on ottaa suunnaksi lähin keilarata ja kokeilla omien ennakkoluulojen kestävyyttä.