Mitä lajia pelaa

untitled-44

Mitä lajia pelaa yli sata miljoonaa ihmistä yli 90:ssä eri maassa? Ei, kyseessä ei ole jalkapallo, jääkiekko tai shakki. Monien yllätykseksi vastaus on keilaus. Kyllä vain, erityisesti eläkeläisten piirissä suurta suosiota nauttivaa keilausta pelataan ympäri maailmaa.

Miksi keilaus on näin suosittua, mistä ja kuinka laji syntyi ja miltä lajin tulevaisuus näyttää? Vastaukset näihin polttaviin kysymyksiin löydät tältä sivulta!

Ikivanha laji

Keilausta, tai sen alkukantaista muotoa pelattiin jo muinaisen Egyptin aikakaudella, eli noin 2400 vuotta eKr. Tosin atsteekki- sekä Maya kulttuureissa keilausta harrastettiin hieman eri tavalla: irrotettujen ihmispäiden avulla. Hyväksi onneksi modernin ajan keilaus on hieman sivistyneempää ajanviettoa. Vuosisatojen vierähtäessä, niin Ranskan Aurinkokuningas kuin myös itse Martti Luther muokkasivat keilausta, jonka nykymuoto sai syntynsä 1900-luvun Iso-Britanniassa sekä Yhdysvalloissa.

Eliitin ja tavallisen kansan harrastus

Toisin kuin esimerkiksi tennis, keilaus ei ollut niin sanotun hienoston laji, vaan peliä pelattiin niin eliittien kuin myös työväen keskuudessa. Luonnollisesti nämä kaksi luokkaa eivät pelanneet samaan aikaan, vaan keilaradat jaoteltiin yleensä pelaajan luokan mukaan. Myöskään Yhdysvalloissa aina 70-luvulle asti, mustaihoiset eivät voineet pelata valkoihoisten kanssa samassa rakennuksessa.

Hyväksi onneksi kaikki tämä on muuttunut ja keilausta pelataan aina Intian ja Afrikan slummeista aina Suomeen ja Yhdysvaltoihin asti. Niin eläkeläiset kuin myös alan ammattilaiset voivat nauttia tästä terveellisestä, teknisesti haastavasta ja erittäin viihdyttävästä lajista.

Liity siis sinäkin joukkoomme!